Hundar vaccineras mot valpsjuka, parvo, hepatit och kennelhosta. Grundvaccinering sker vid 8 veckor, 12 veckor och vid 1 års ålder. Därefter bör man revaccinera mot valpsjuka, parvo och hepatit vart tredje år samt mot kennelhosta varje år.
Katter vaccineras mot kattsnuva och kattpest. Grundvaccinering sker vid 8 veckor, 12 veckor och sedan årligen. Är katten äldre vid första vaccinationen vaccineras den två gånger med tre–fyra veckors mellanrum och sedan årligen. Vi kallar dig med en påminnelse när det är dags att återvaccinera ditt djur.
Om du ska resa med din hund till Norge, Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska den avmaskas med medel innehållande prazikvantel, mot rävens dvärgbandmask. Behandlingen görs av veterinär och dokumenteras i EU-passet. Då tidsaspekten av behandlingen är viktig finns det regler om att behandlingen ska utföras i tidsspannet mellan 120 timmar och 24 timmar före den planerade resan. Läs mer om resa med hund på Jordbruksverkets hemsida.
Djurägare som har tänkt ta med sig sin hund eller katt på resa inom EU ska se till att djuret är korrekt id-märkt, vaccinerat mot rabies och har ett pass. Passet ordnar man hos sin veterinär, som noterar utförda vaccinationer och behandlingar i det. För resor utanför EU finns ytterligare krav som du kan läsa mera om på Jordbruksverkets hemsida.
Valpar
När det gäller valpar som görs avmaskningen rutinmässigt av uppfödaren. Valparna avmaskas mot spolmask med hjälp av receptfria preparat. Det finns olika preparat på marknaden, så det gör att avmaskningsschemat kan variera något. Det bästa är att fråga din uppfödare om vilket preparat som använts till din valp, när du ska hämta hem den.
Vuxna hundar
Vuxna hundar behöver sällan en rutinmässig avmaskning. Det finns ett problem med att det utvecklats resistens mot avmaskningsmedel, så det rekommenderas inte att man rutinmässigt avmaskar den vuxna hunden utan att först låtit genomföra en laboratorieundersökning av ett avföringsprov och där resultatet påvisar förekomst av mask. Hos oss kan du både lämna in avföringsprov, samt få råd och stöd om din hund blivit drabbad.
Kattungar avmaskas vid 3, 6, 9 och 12 veckors ålder. Utekatter bör sedan avmaskas två till fyra gånger per år, innekatter behöver endast avmaskas vid påvisad förekomst av mask eller stark misstanke.
Om din hund får loppor är det viktigt att behandla både ditt djur och omgivningen där ditt djur befinner sig. Lopporna kan nämligen även överleva lång tid (upp till sex månader) i omgivningen. Behandla ditt djur med ett spot-on preparat exempelvis Frontline Comp. (finns receptfritt på apotek). Tvätta filtar och mattor djuret har använt, spraya gärna omgivningen med Frontline spray.
Det finns två typer av löss; pälsätande och blodsugande löss. Vanligaste tiden för ditt djur att drabbas av löss är vår och höst. Behandla ditt djur med spot-on preparat (se ovan). Rengör omgivningen, löss överlever kort tid utanför värddjuret. Djur som drabbats av löss har ofta en kraftig klåda som kan kvarstå även sedan lössen har försvunnit efter behandling. Djuret kan då behöva behandlas med klådstillande medel på recept. Ring oss för rådgivning.
Är din hund eller katt rädd nervös runt nyår finns det hjälp att få. Det bästa är att sätta ditt djur i ett mörkt rum med hög musik, samt fetvadd i öronen för att stänga ute så mycket som möjligt av oljudet. Här kan du läsa mer om olika tips och råd inför jul- och nyårshelgerna.
DAP – lugnande feromoner; finns som spray, halsband eller adapter till vägguttaget.
Sileo – en receptbelagd gel som sätts under tungan/på tandköttet som verkar lugnande. Kontakta oss för recept.
Feliway – lugnande feromoner; finns som spray och adapter till vägguttaget.
Adaptern bör helst sättas i vägguttaget redan kring lucia.
Zylkene – ett fodertillskott med lugnande verkan, den verksamma substansen är ett mjölkprotein.
Kan ges flera dagar innan nyår. Produkten har inga biverkningar och kan ges tillsammans med annan medicin och till allergiker.
Får ditt djur åksjuka när ni åker bil? Börja med att träna kortare sträckor och utöka allteftersom. Man kan prova DAP eller Feliway-spray i bilen. Det finns även åksjuketabletter att ta till i svåra fall, kontakta oss för recept. Det är viktigt att ditt djur får träna att åka bil redan som liten.
Det bästa och mest effektiva du kan göra för din hunds eller katts tänder är att borsta dem. Detta skall göras dagligen för att förebygga tandsten och tandköttsinflammation. Använd en mjuk tandborste och vatten. Det finns även tandkräm för både hund och katt som smakar gott. Humantandkräm får aldrig användas, eftersom hundar och katter ej ska ha tandkräm innehållandes fluor.
Om ditt djur har fått i sig något gift eller läkemedel ska du omedelbart kontakta veterinär för rådgivning.
Har din hund kräkningar och/eller diarré är det viktigt att se på allmäntillståndet – är din hund pigg, har aptit och ingen feber kan man börja med att ge hunden ett fodertillskott exempelvis Canikur, Prokolin eller Diarsanyl det första dygnet. Därefter ges skonsam kost, antingen kokt ris, kokt fisk eller medicinskt torrfoder avpassat för mag- och tarmsjuka. Denna skonkost ges tills hunden eller katten tills den varit bra i magen i två–tre dagar, därefter kan man succesivt blanda i den vanliga maten under ytterligare två–tre dagar. Är hunden slö, visar ointresse för mat, ej får behålla vatten, har feber, och kräks blod eller har blod i avföringen, bör du kontakta oss.
Normal temperatur hos hund och katt är mellan 38 och 39 grader. Det kan vara bra att ha koll på tempen hos sitt djur när det är friskt. Om djuret skulle få nedsatt allmäntillstånd eller på något sätt få avvikande beteende är det bra att ta tempen. Väl hos veterinären kan tempen stiga något på grund av stress, därför är det bra om du tar den hemma innan besöket.