Det som göms i snö… kan ge kräkningar och diarré

Hundarna med sitt fantastiska luktsinne hittar inte sällan något att tugga på ute på promenaden – pommes frites, bortkastade kycklingben, men även olika sorters bajs, döda djur och till och med droger.

 

Vintern rasa ut bland våra fjällar och så vidare och det som länge varit gömt under ett vackert snötäcke kommer nu fram i all sin prakt, lite lagom förmultnat och ruttet, men det är oftast några timmar efter promenaden som du upptäcker att din hund har blivit dålig i magen, med kräkningar och diarré som tydliga symtom. Snusket som hunden har satt i sig retar slemhinnan i mag- och tarmkanalen och kroppen vill bli av med det som gör den sjuk, precis som hos människor. Detta kan nu innebära att du kommer att få springa ut med hunden varannan timme det närmsta dygnet så att det inte sker kladdiga och stinkande olyckor inomhus.

 

Det är viktigt att se till att hunden får i sig ordentligt med vatten eftersom kroppen förlorar en hel del vätska genom kräkningar och diarré. Om hunden inte dricker själv kan du hjälpa den genom att dra upp vatten i en spruta av större modell och spruta in vätskan långsamt i munnen.

 

När magen kommer i obalans behöver kosten ändras för att inte reta mag- och tarmsystemet mer än nödvändigt. Övergå till skonkost; kokt vit fisk, kokt kyckling (utan skinn), och kokt osaltat ris.  Använd även avkoket från riset för att se till att hunden får i sig vätska, dessutom får det riset att smaka lite godare. Skonkost bör ges i små portioner fyra–sex gånger per dag. Detta för att magen inte ska behöva arbeta mer än nödvändigt med stora mål mat och inte heller vara tom för länge. Ge skonkost till kräkningarna slutat och avföringen har blivit fast igen, då kan du sakta gå över till vanligt foder genom att blanda skonkost med ordinarie foder under en vecka. Blir avföringen återigen lös går du tillbaka till skonkost till magen och tarmarna mår bra igen.

 

Canikur och Prokolin är exempel på två pre- och probiotika som hjälper att stoppa upp diarrén och hjälper mag- och tarmsystemet att komma i balans. Behandlingen ska pågå i minst tre dagar och ges tillsammans med mat.

 

Håller kräkningarna och diarrén i sig i fler än tre–fyra dagar bör du kontakta veterinär. Har du en valp bör du höra av dig redan efter två dagar, och en ung valp efter en dag då valpar påverkas snabbare av vätske- och näringsbrist. Valpar och unghundar drabbas oftare av kräkningar och diarré som orakats av något som hittats och ätits utomhus då valpar undersöker världen genom att tugga och smaka på saker.

 

I vissa fall tuggar hunden i sig andra saker, som droger eller läkemedel, vilka kan vara giftiga för hunden. Det är tyvärr inte ovanligt att hundar hittar narkotika som tappats eller gömts utomhus. Ser du att hunden tuggar i sig något som skulle kunna vara narkotika eller läkemedel bör du kontakta veterinär direkt. Kliniska tecken på en eventuell förgiftning är exempelvis dreglande, överdriven trötthet, vinglig gång och skakningar. Kontakta då veterinären och, om möjligt, uppge

      • vilket läkemedel eller substans
      • vilken styrka och mängd
      • vilken tid som hunden kan ha kommit i kontakt med det.

 

Skulle det vara så att din hund inte får behålla någonting – varken mat eller vatten, att det i princip vänder i magen och kommer upp igen – bör du kontakta veterinär direkt – då kan det röra sig om ett främmande föremål (corp al) som befinner sig i magen, och det bör inte komma vidare ut till tarmarna. Även här är det oftare valpar och unghundar som drabbas.