Nyår för hund och katt

Nyårshelgen innebär för många djur en mycket ångestfylld tid. Höga okända ljud i kombination med plötsliga ljussken från fyrverkerier kan ge ångest och oro.

Hundar och katter kan visa tecken på ångest på flera olika sätt, exempelvis:

 • gömma sig och ovilja att lämna ” tryggt” område, exempelvis rum, bädd etc.
 • söka närhet
 • ovilja att gå ut
 • kissar och/eller bajsar inomhus
 • minskad eller ingen aptit
 • skakningar
 • smyger omkring
 • beteendeförändringar, rädd och/eller aggressiva tendenser
Ljudträna

För hundar är det bra att ljudträna valpen redan i ung ålder och i god tid innan jul och nyår. Ljudträningen innebär att vänja valpen gradvis och under kontrollerade former vid oväntade och höga ljud. För hjälp med ljudträning kan du vända dig till  exempelvis brukshundsklubben, privatträning eller söka efter information via internet.

 

Tillskott och feromoner

Det finns flera olika kosttillskott och så kallade feromoner (dofthormon) för både hund och katt som har en ångestdämpande effekt (ej lugnande). Dessa kombineras gärna med ljudträning för mer långvarig effekt. Då det förekommer fyrverkerier redan i början av december rekommenderar många tillverkare att man börjar tidigt med kosttillskott och/eller feromonpreparat för att minska risk att hunden eller katten blir hinner bli skrämd och uppstressad. Kontakta gärna oss för råd.

 

Receptbelagda läkemedel

För den mycket stressade och ångestfyllda hunden och katten finns det receptbelagda läkemedel att tillgå. En veterinärundersökning för hälsokontroll krävs innan utskrivning av receptbelagda läkemedel. Tänk därför på att kontakta din veterinär i god tid för bokning av besök. Följ alltid instruktionerna noggrant, använd ej medicin som är utskrivet till människa då det kan ha en skadlig effekt på ditt djur.

 

Åka bort

Ett till alternativ är att åka bort till lugnt område med mindre människor eller område utan fyrverkerier, exempelvis hotell vid flygplats. Vid hotellvistelse bör man dock tänka på att boka i god tid.

 

Råd gällande hund
 • Rasta alltid din hund i koppel under perioden med fyrverkerier.
 • Behåll lugnet och försök att inte låtsas om smällarna. Fördel om du kan hitta en lugn hundkompis som stöd till den stressade hunden.

 

Under nyårsnatten:

Hitta ett lugnt och tryggt utrymme att gå undan tillsammans med hunden. Gärna ett utrymme med mindre insyn (för att utesluta intryck) och som är tystare, exempelvis badrummet, fördraget rum längre in i huset, källaren, eller garaget och bilen. Man kan försöka öva hunden att ha bomull i öronen för att stänga ute ljud ytterligare.

Det är en fördel att ha på både tv och radio under nyårsdygnet för att stänga ute ljud från fyrverkerier.

 

Råd gällande katt
 • Se till att katten har flera olika alternativ med trygga områden att gömma sig – exempelvis under bord eller i garderober. Förbered dessa platser med kattens filtar och/eller bäddar. Låt katten gömma sig om den känner sig mest trygg med detta, försök inte tvinga fram eller locka katten att göra något den inte vill.
 • Se till att katten har tillgång till foder, vatten och kattlåda där den uppehåller sig.

 

Under nyårsnatten:

Försök att dra för och stäng ute ljud och synintryck så mycket som möjligt samt ha fönster och kattluckor stängda för att minska risken att katten springer ut och bort på grund av rädsla.

 

Veterinär Malin Andersson