Höstens faror

Ekollon och kastanjer

Ekollon kan orsaka frätskador i mage och tarmar då de innehåller tannin, men allvarliga skador förekommer även på njurar och lever. Kastanjeförgiftning kan ge kräkningar och diarréer och hunden kan bli darrig, bli trött, svag och krampa. Både kastanjer och ekollon kan fastna i mag- och tarmkanalen och orsaka stora skador på detta sätt.

 

Synlighet och reflexer

När mörkret kommer smygande på höstkanten ökar antalet olyckor involverande husdjur och tåg eller bil. Se till att hunden har reflexer som syns när ni är ute på promenader eller när katten strövar ensam utomhus. Se också till att katten är id-märkt, det är lag på det, och att du har registrerat dig som ägare så att det är lätt att hitta dig om olyckan skulle vara framme.

 

Svampar i skog och trädgård

Både i hemma i den egna trädgården och i den stora skogen finns svampar som kan orsaka förgiftning hos husdjur. Viktigt är att rensa bort dessa hemmavid samt att se upp så att inte hunden eller katten får i sig svampen när den är ute. Oftast märks det genom kräkningar och diarré men också som skakningar, överdrivet dreglande och medvetslöshet. Spindelskivlingen är till exempel väldigt giftig och orsakar njurskador, men ger oftast inga symtom förrän efter några dagar. Andra exempel på giftiga svampar är murklor och flugsvampar.

 

Fallfrukt

Aprikosers, körsbärens, persikors och plommons (stenfrukter) fruktkött är i sig inte farligt men kärnan, stjälken och bladen innehåller en cyanidliknande substans som kan orsaka förgiftning. Kärnan kan även orsaka förstoppning i mage och tarmar.

 

Fästingar

Fästingar överlever i kyla och klarar temperaturer under 5°C så numera är den svenska fästingsäsongen mycket längre än endast sommarmånaderna. Be om två uttag av fästingmedel när du besöker veterinären för recept på fästingprofylax.

 

Vilda djur/jakt

Under höstens jaktsäsong på bland annat vildsvin kommer många hundar in till landets akutmottagningar med otäcka skador som orsakar mycket lidande. Men det är inte bara jakthundar som råkar illa ut, även sällskapshundar kan springa på vildsvin i skog och mark. Håll uppsikt på din hund när du är ute på skogspromenaden och om du vet om att du rör dig i områden med vildsvin kan det vara bra att

      • använda en skyddsväst på din hund;
      • undvika att ha hunden lös sent på kvällen då vildsvinen oftast är väldigt aktiva vid den tidpunkten;
      • inte släppa hunden i områden med tät vegetation som vassar, grantätningar och spannmålsfält. Där ligger ofta vildsvinen och hunden hinner inte alltid undan om de anfaller.